Metal teknolojisi alanı, metal ve alaşımlarının soğuk ve sıcak olarak işlendiği, ısıl işlemlerin uygulandığı, değişik konumlarda kaynak, perçin ve cıvatalı birleştirmelerin yapıldığı, metal mobilya ve doğrama ile metal süsleme ve çelik konstrüksiyon işlerinin yapıldığı bir alandır.
Binaların pencere ve kapıları, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinin metal kısımları, mutfak eşyaları, otomotiv ve uçak sanayi, demir-çelik endüstrisi, demiryolu ve köprü yapımı, eğlence araçları, güneş enerjisi vb. işler metal teknolojisinin çalışma ve uygulama alanlarındandır.
Bu alanda işlerin gelecekteki insanlar tarafından da kullanılacağı düşünülürse, mesleğin önemi daha da iyi anlaşılacaktır.
Alanın İçindeki Dallar:
- Kaynakçılık
- Isıl İşlem
- Çelik Yapılandırma
- Metal Doğrama
1- Kaynakçılık: Elektrik ark kaynağı, Oksi-Gaz kaynağı, Elektrik Direnç kaynağı, TIG, MIG-MAG, Toz Altı ve İleri kaynak tekniklerini kullanarak çeşitli metallerin sökülemeyecek şekilde birleştirmesini yapan kişidir. Kaynakçılar çoğunlukla fabrika ve atölye gibi kapalı ortamlarda çalışırlar. Bunun yanında açık havadan su altına kadar pek çok farklı ortamda kaynak yapmak mümkündür. Çalışma ortamları zaman zaman gürültülüdür. Kaynak işlemi sırasında eldiven, gözlük, maske, kask vb. koruyucu araçlar kullanılmalı ve ortamın havalandırılmasına özen gösterilmelidir.
2- Isıl İşlemcilik: İşlem görmüş veya işlem görecek makine parçalarına farklı özellikler kazandırmak amacıyla kontrollü olarak çeşitli ısıl işlem yöntemlerini (sertleştirme, yumuşatma vb.) uygulayan ve bu tip parçaları yüksek sıcaklıklarda önceden yapılmış kalıpları kullanarak şekillendiren, temel elektrik ark kaynağı ve oksi-gaz kaynağı, temel metal şekillendirme işlerini yapan kişidir. Çalışma ortamları kapalı, nispeten gürültülü ve sıcaktır. Tek başına bir atölye olduğu gibi büyük makine fabrikalarının bir bölümü şeklinde de olabilirler. Ortamda sağlık için büyük tehlikeler yoktur. Ancak yüksek sıcaklık ve yüksek basınç altında çalışıldığı için dikkatli olmak ve emniyet tedbirlerini eksiksiz uygulamak gerekir.
3- Çelik Yapılandırmacılık: Çelik konstrüksiyon, otomotiv ve uçak sanayi, demir-çelik endüstrisi, demiryolu ve köprü yapımı, çeşitli kiriş uygulamaları, çeşitli sacdan boru işleri, çeşitli kaynak teknikleri, CNC, NC tezgahlarında kesme, bükme işleri ve malzeme muayene yöntemlerini yapan kişidir. Çalışma ortamları kapalı veya açık, zaman zaman gürültülü ortamlardır. Sağlık için çok tehlikeli olmamakla birlikte özellikle montaj sırasında yüksek yerlerde çalışma yapıldığından gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasına dikkat edilmesi gerekir.
4- Metal Doğramacılık: Metal ve alaşımlarının soğuk olarak işlendiği, değişik konumlarda kaynak, perçin ve cıvatalı birleştirmelerin yapıldığı, metal mobilya ve doğrama ile süsleme işlerinin yapıldığı daldır. Binaların kapı, pencere, merdiven ve balkon parmaklıkları, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinin metal kısımları, mutfak eşyaları, , eğlence araçları, güneş enerjisi vb. işler metal doğrama uygulama alanlarındandır. Metal doğramacılar açık ve kapalı, nispeten de gürültülü ortamlarda çalışırlar. Sağlık için çok tehlikeli olmamakla birlikte özellikle kesme ve taşlama esnasında gerekli emniyet tedbirler alınmalıdırlar.
Alanın Okuldaki Durumu:
Alanlarımız ilgili programları rahatlıkla uygulayacak donanım, makine ve teçhizata sahip bulunmaktadır. Eğitim-Öğretimin yanında üretim işlerinin yapıldığı Döner Sermaye İşletmesi mevcuttur. Bakanlığımızın ihtiyaç duyduğu okul donatım işleri, resmi ve özel kuruluşların alanımızla ilgili her türlü siparişleri, Döner Sermaye İşletmesi kapsamında öğretmen ve öğrencilerle beraber en üst kalitede üretilmekte, böylelikle öğrencinin uygulama alanı arttırılarak birlikte ve yalnız iş yapabilme tecrübesi kazandırılmaktadır.
Meslek Elemanında Aranan Özellikler:
Metal Teknolojisi elemanı olmak isteyenler temel matematik, kimya ve fizik bilgisine sahip olmalıdır. Mesleğini seven, titiz, yaratıcı, sabırlı, estetik görüşlü, ekip çalışmasına yatkın, teknolojik yenilikleri takip eden, kişilik özellikleri gelişmiş, ülkesini ve insanları seven, çevreye duyarlı kişiler olması gerekir.
İş Bulma İmkânları:
Meslek elemanlarının çalışma alanları genelde küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Kamu ve özel kuruluşlara ait atölye ve fabrikalarda iş bulma imkânlarına sahip olmakla beraber çok sayıda makineye ve büyük sermayeye gerek duymadan kendi işletmelerini kurabilirler.
Alanımızla ilgili açabilecekleri iş kolları:
- Sıcak Demircilik
- Soğuk Demircilik
- Alüminyum Doğrama
- Panjur İşleri
- Güneş Enerji sistemleri
- Çekme Kat ve asma tavan
- Çelik Konstrüksiyon
- Metal Karosercilik
Eğitim Ve Kariyer İmkânları:
Metal Teknolojisi Alanından mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Meslekî ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki Meslek Yüksek Okullarının ön lisans (2 yıllık) programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir. Ayrıca YGS ve LYS de başarılı olmak kaydıyla seçtikleri Üniversitelerin ilgili Fakültelerinde Lisans ve üstü eğitim alabilmektedirler.
Metal teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki Meslek Yüksek Okulu programlarına sınavsız geçiş yapabilirler.
- Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi
- Elektrik Enerjisi üretim, İletim ve Dağıtımı
- Endüstriyel Kalıpçılık
- Gemi Makineleri İşletme
- Grafik Tasarımı
- Makine
- Mekatronik Otomasyon Teknikleri
- Metalürji Malzeme
- Otomotiv Teknolojisi
- Oto Boya Karoseri
- Raylı Sistemler Makine Teknolojisi
- Sondaj Teknolojisi
- Tarım Alet ve Makineleri
- Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi
- Metalografi ve Malzeme Muayenesi
- Sivil Savunma ve İtfaiyecilik